Israel -boikotit ja rauhanprosessi

Kaksi kristillisdemokraattista kansanedustajaa osallistui viime viikolla julkiseen keskusteluun Israelin vastaisista boikoteista. Jouko Jääskeläisen ja Peter Östmanin mukaan Suomen tulee pysyä puolueettomana ja liittyä boikottiasiassa Saksan rintamaan.
Tällä kansanedustajat viittasivat Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kannanottoon, jonka mukaan Saksa ei osallistu Israelin vastaisiin kampanjoihin eikä pönkitä muiden boikottivaatimuksia.
Östmanin mielestä Suomen tulee tukea rauhanprosessin osapuolia, eikä kenenkään tule pyrkiä vahingoittamaan yksipuolisesti toista asianosaista.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on puhunut boikotista alkuvuodesta useaan otteeseen. Hän pitää kansainvälisiä ehdotuksia vahingollisina rauhanprosessille. Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry on varoittanut, että boikotit voivat laajentua Israelia vastaan, jollei hallitus suostu pian rauhaan palestiinalaisten kanssa. Kerry uhkaili alkuvuodesta myös palestiinalaisosapuolta.
Euroopan unionin puitteissa vaaditaan, että Länsirannan juutalaissiirtokunnissa valmistetut tuotteet eivät enää saisi tullihelpotuksia niin kuin Israelin alueella valmistetut tuotteet.
Asia on moniulotteinen. Siirtokuntatuotteiden laaja boikotti vahingoittaisi myös noin 30.000 palestiinalaista, jotka työskentelevät israelilaisten rahoittamissa Länsirannan teollisuusyrityksissä. Monien paikallisten, myös palestiinalaistyöläisten mielestä, nämä teollisuuskylät osoittavat, että yhteistyö voi toimia.

Palestiinalaisten ja muitten arabikansojen ystävyysseurat eri maissa toivovat, että boikotit laajentuvat. Niitten laskelmissa EU –maihin tuodaan Länsirannan siirtokunnissa valmistettuja tuotteita 15 kertaa enemmän kuin palestiinalaisten tuotteita. Nämä arabijärjestöt suosittavat, että boikotti ulotetaan koko Israelin kauppaan, ei vain siirtokuntiin.
Suomessa siirtokuntien vastaista kampanjaa lähti jo muutama vuosi sitten suosimaan mm. Kirkon Ulkomaanapu, joka vetosi teettämäänsä selvitykseen. Finnwatchin raportin nimenä oli ”Kielletyt hedelmät – Suomessa toimivien yritysten yhteydet Israelin laittomiin siirtokuntiin”. Tuossa katsauksessa todettiin noin 30 suomalaisyrityksen kytkökset siirtokuntien tuotteisiin, joissa alkuperäksi oli merkitty Israel.

Raportin esipuheessa mainittiin, että siirtokuntien kanssa käyty kauppa ei kestä eettistä tarkastelua. Siksi selvityksessä päädyttiin suosittamaan selviä tuotemerkintöjä, jotta kuluttajat voisivat halutessaan boikotoida juutalaisten siirtokuntien tuotteita.

Boikottikampanjaa tukevat ryhmät toteavat, että siirtokunnat turmelevat vakavasti palestiinalaisten elämää. Palestiinalaisaktivistien mukaan apartheid-järjestelmä, jossa israelilaisilla ja palestiinalaisilla on eri tiet, tarkastuspisteitä ja laiton muuri, vahingoittavat elinkeinoja ja estävät välttämätöntä liikkumista.

Palestiinalaiset moittivat, että he kärsivät siirtokuntalaisten väkivallasta. Miehityksen vuoksi palestiinalaisilla on ongelmia saada tuotteitaan vientiin, kun taas laittomat siirtokuntien tuotteet pääsevät ulkomaiden markkinoille. Lisäksi palestiinalaisia pakotetaan ostamaan vain israelilaisia tuotteita.

Raportit sisältävät yksipuolisia osatotuuksia. Selonteoissa ei esimerkiksi mainita lainkaan palestiinalaisten väkivaltaa juutalaisia siviilejä kohtaan, eikä sitä, että monet palestiinalaiset saavat israelilaisilta vapailta markkinoilta kohtuupalkkaisia töitä. Heitä ei pakoteta orjatöihin, kuten kampanjoitten vetäjät sanovat.

On mielenkiintoista, kuinka kristilliset toimijat ovat innolla mukana boikoteissa. Kirkkojen maailmanneuvosto kehotti jo vuonna 2005 jäsenkirkkojaan käyttämään talouspakotteita Israelia ja miehitykseen osallistuvia kansainvälisiä yrityksiä kohtaan.

Palestiinalaisten solidaarisuusjärjestöt ovat koonneet pitkän listan boikottituotteista. Luetteloissa ei ole pelkästään siirtokunnissa tuotettuja hyödykkeitä. Sieltä löytyvät niin Jaffa –sitrukset kuin Karmel tuotemerkin vihannekset tai Keterin muovituotteet, El Al -lentoyhtiö ja Israelissa jalostetut timantit. Lisäksi kehotetaan boikotoimaan mm. Ahavan kosmetiikkaa, koska boikottiaktivistien mukaan ne valmistetaan palestiinalaisilta varastetuista Kuolleen meren mineraaleista.

HEIKKI KANGAS

Radio Dein Israel raportti, 20.3.2014.
Tämä juttu julkaistiin kirjallisena huhtikuussa ilmestyneessä Polttopisteessä -lehdessä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *