Polttopisteessä 4/2012-13

Benjamin Netanjahu sytytti 10.12. juutalaisen valon juhlan hanukan kolmannen kynttilän.

Kuvassa joulukuun 2012 Polttopisteessä -lehden kansi. 
Näytejuttumme kertoo journalistitapaamisesta, jossa Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puhui muun muassa Iranin ydiaseuhasta ja rauhanprosessista palestiinalaisten kanssa

NETANJAHU PITÄÄ IRANIA MAANSA SUURIMPANA UHKANA

Pääministeri Benjamin Netanjahu pitää Iranin ydinasetta Israelin suurimpana haasteena vuonna 2013. Israelilaiset toivovat, että Yhdysvallat ottaisi johtavan roolin valmistelussa pommi-iskuun Iranin ydintutkimuskeskuksiin. Jos Israel ei saa apua, se on valmis hyökkäämään yksin. 
Puhuessaan juutalaisen valon juhlan, hanukan vastaanotolla ulkomaalaisille journalisteille Netanjahu korosti, että Iranin ydinase on selkeä uhka Israelin olemassaololle. Hän korosti jo syyskuussa YK:n täysistunnossa, että Iranille ei voi sallia yhtään ydinkärkeä. Israelissa useat asiantuntijat väittävät, että Iranin ydinpolttoaineen rikastusaste on ensi kesän kynnyksellä siinä vaiheessa, että se kykenee tekemään atomiaseen. 

Netanjahun mukaan länsimaitten pakotteet ovat kiristäneet Iranin taloutta, mutta se ei ole hidastanut ydinenergian tutkimustaan. Iran kiistää yhä asetavoitteensa ja korostaa ohjelman siviililuonnetta. Silti se on evännyt tavan takaa kansainvälisen atomienergiajärjestön tarkastajien pääsyn laitoksiinsa.
Netanjahun mukaan Israelin valmius vastata Iranin uhkaan on tänään paljon parempi kuin hänen pääministerikautensa alussa vajaat neljä vuotta sitten. Tällä kehulla istuva pääministeri kurotti tammikuun 22. päivän parlamenttivaaleihin. Tuoreitten mielipidemittausten mukaan Netanjahun oikeistolainen Likud ja sen kansallismieliset liittolaispuolueet voittavat kirkkaasti vaalin. Keskustan ja vasemmiston rivit ovat niin hajanaiset, etteivät ne ilman viime hetken vaaliliittoa pysty haastamaan oikeistoa.
  
Netanjahu soimasi perinteisessä vuoden vaihteen banketissa kansainvälistä yhteisöä ja mediaa kaksinaismoraalista Israelin ja arabien konfliktissa. Hän otti esimerkiksi ääri-islamistisen Hamasin 25-vuotisjuhlat, jotka pidettiin Gazassa joulukuun alussa: 200 000 -päiselle yleisölle puhunut Hamasin johtaja Khaled Mashaal totesi, ettei ryhmä koskaan tunnusta Israelia, ja että ainoa keino vapauttaa Palestiina on jatkaa pyhää sotaa, jihadia ja aseellista vastarintaa. Taistelu tähtää myös nykyisen Israelin valloittamiseen. Hamas piti vajaa kuukausi sitten tulitaukoon päättynyttä Gazan taistelua välivoittona Israelista. 

Netanjahu kysyi, miksi kansainvälinen yhteisö ei tuominnut Hamasin johtajan avointa tuhojulistusta? Viikko sitten monet maat - myös Suomi - kutsuivat Israelin suurlähettiläitä selittämään, miksi heidän hallituksensa jatkaa rakentamista siirtokuntiin? Netanjahun mielestä palestiinalaiset diplomaatit olisi pitänyt kutsua yhtä lailla Euroopan pääkaupungeissa kuultaviksi, ja tiedustella, miksi heidän johtajansa Mahmoud Abbas oli hiljaa Hamasin väkivallan julistuksesta. Samaan aikaan Abbas hakee aktiivisesti sopua Hamasin kanssa, ja tästäkin kansainvälinen yhteisö on hiljaa.
 
Netanjahu puolusti Israelin oikeutta rakentaa Jerusalemiin ja Länsirannan juutalaisasutuksiin. Viime viikolla useat länsimaat arvostelivat kovasti uusia lupia erityisesti E1 -alueelle, jossa asuinrakennusten vyöhyke yhdistäisi Maale Adumimin lähiökaupungin Jerusalemiin. "Tämä rakentaminen ei ole uutta, samaa politiikkaa ovat noudattaneet kaikki edellisetkin hallitukset. Puolustaudumme jatkossakin heitä vastaan, jotka haluavat riistää historiamme ja kieltää tulevaisuutemme", Netanjahu sanoi. Pääministeri huomautti kymmenen kuukauden mittaisesta rakennuslupien jäädyttämisestä vuonna 2010, jolloin hän odotti tosissaan Abbasia rauhanneuvotteluihin. 

"Palestiinalaiset ovat luopuneet neljän viime vuoden aikana keskusteluista yksinkertaisesti siitä syystä, että he haluavat meiltä lisää myönnytyksiä, mutta eivät anna mitään vastineeksi. Kahdenkeskisiä neuvotteluja tulisi jatkaa ilman ennakkoehtoja", Netanjahu summasi. Pääministeri muistutti, että on yhä sitoutunut kahden valtion malliin, juutalaisille oma ja palestiinalaisille oma kansallisvaltio. Tätä tavoitetta eivät hänen mukaansa tue palestiinalaisten yksipuoliset manifestit ja hyväksynnän hakeminen YK:sta.   

Tekijänoikeus, Copyright
©  teksti HEIKKI KANGAS
© kuvat  YEVGENI SLADKOV ja HEIKKI KANGAS

 

Yksi Gazasta ammutuista raketeista teki tuhoja Kirjat Malachin kaupungissa, joka on noin 30 kilometriä levottomalta palestiinalaiskaistalta.

Ambulanssin pelastusmiehistön tehtävänä on hakea mahdolliset uhrit tuhokohteista. Kirjat Malachissa kuoli kolme ja loukkaantui puolenkymmentä Hamasin raketti-iskussa marraskuun puolivälissä.

Netanjahu odottaa yhä, että palestiinalaiset tulevat rauhanneuvotteluun ilman ennakkoehtoja.