Polttopisteessä 1/2015

Huhtikuun 1/2015 Polttopisteessä lehdessä kerrotaan mm. Israel polun (Shvil Israel) vaelluksesta, jolla oli mukana useita Levin aktiiveja. Osa patikoi koko 1 000 kilometrin matkan, osa reilut 900 kilometriä tai sitten rauhallisempaan tahtiin ns. Sababa -ryhmässä, joka sekin taittoi enimmillään yli 600 kilometriä kahden viikon jaksoissa vuosien 2013 -15 aikana.

Lehdessä kirjoitetaan myös Israelin maaliskuista vaaleista, Aravan autiomaan vihannes- ja kukkaviljelmistä, Ranskan ja Tanskan terrori-iskuista, kunniakonsuli Fredrik Ekholmista sekä uudesta, upeasta Raamatun maitten museon näyttelystä ´Babylonin virtain äärellä´. Jerusalemilaismuseossa esitetään uusien arkeologisten löytöjen pohjalta juutalaisen kansan pakkosiirtolaisuuden ajan arjesta Kaksoisvirtojen maan alueella 500-luvulla eKr.

(alla esimerkki huhtikuun lehden sisällöstä)

Aravan autiomaassa tuotetaan vihanneksia ja kukkia vientiin!

Israelin ensimmäisen pääministerin David Ben Gurionin visio toimii tänä päivänä Israelin autiomaassa. Kun Ben Gurion  lähetti 1950-luvulla pioneerihenkisiä nuoria asumattomaan Aravan laaksoon rakentamaan asutuksia, todennäköisesti harvoilla oli mielessä, että kymmeniä vuosia myöhemmin kuivasta alueesta tulee Israelin vihannes- ja kukkaviennin keskus.

Kasvihuoneissa ja avomaalla kasvatetaan  muun muassa eksoottisia meloneita, paprikoita ja chilejä sekä valtavat määrät kukkia, joista on esimerkkejä myös lehden takasivulla. Mansikat menestyvät kasvihuoneen katonrajassa kasvualustoilla.

 

 Aravan laaksossa Jordanian rajan pinnassa on seitsemän yhteistoimintatilaa, moshavia tai kibbutsia, jotka tuottavat talviaikaan jopa 70 prosenttia Israelin ulkomaisesta vihannesviennistä. Samoin lähtee viljelyksiltä läntisen Euroopan markkinoille valtavat määrät leikkokukkia.

Hatzevassa avattiin vuonna 2014 hieno maatalouskeskus, jossa näitä autiomaan ihmeitä pääsevät vierailijatkin katselemaan. Se on todella tutustumisen arvoinen kohde.

Maatalouden ohella tiloilla kasvatetaan suuret määrät kaloja! Osa on ruoaksi, mutta pääasiassa akvaariokaloiksi.